7 keinoa pitää henkinen valmentautuminen mukana arjessa
Henkinen valmentautuminen ja treeni on vähän kuin aitakävelyä: hyvänä päivänä aidat ylittyy ketterästi, kun taas toisena hetkenä jalka tarrautuu aitaan ja kaatuu rähmälleen.
Ja yhtenä päivänä aitoja on kiva ylittää Etelä-Afrikan auringonpaisteessa (kuva), kun taas syyssateen iskiessä harmaana päivänä se ei välttämättä ole yhtä ihanaa.
On täysin luonnollista myös mielen treenaamisen ja henkisen valmentautumisen kanssa, että
- yhtenä päivänä treeni kulkee yhtä sulavasti kuin vesi virtaa pitkin hanhen selkää, ja toisena päivänä homma ei vaan toimi.
- tietyt rutiinit unohtuvat ja jäävät välillä taustalle, eikä yhtenä päivänä jaksaisi vaan tehdä mitään. ETENKIN jos elämä on kuormittavaa ja/tai kiireistä
Mitä silloin tehdään?
Huomataan missä ollaan..
hengitetään syvään...
ja palataan ylittämään aitoja.
Koska henkinen valmentautuminen toimii vaan jos tekee niitä harjoituksia ja tekee niitä toistoja.
Ja jos homma on jäänyt, niin sen sijaan, että asiaa pakoilisi tai ruoskisi itseä tekemättömyydestä, niin ensin sano ääneen itsellesi:
- "Tämä on ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Ja wow, tälle asiallehan on tehtävissä paljon!"
Ja sitten kysy uteliaana:
- "Mitenhän saisin pidettyä mielen harjoitukset säännöllisenä osuutena arkea?"
Vaikka urheilijat on monesti tunnettuja kurinalaisuudesta, niin ihmisiä tässä silti ollaan. Ja jokainen tippuu polulta väliltä ja homma meinaa vaan vähän jäädä.
Koska edelleen, olemme ihmisiä. Ei koneita. Ei kukaan meistä.
Ja tippumisen jälkeen on mahdollisuus taas palata polulle!
Joten tässä 7 käytännön keinoa miten saat pidettyä mielen treenit mukana arjessasi:
1. Kalenteri esille ja laita harjoitukset kalenteriin tai harjoitusohjelmaan
Se mikä on suunniteltu tulee todennäköisemmin tehtyä. Kuten fyysisille treeneille, myös henkiselle harjoittelulle on hyvä varata oma aikansa kalenterissa.
Niin yksinkertainen vinkki, ja niin toimiva, jos sen oikeasti tekee.
Ja tämä onnistuu helpommin kakkoskohdan avulla:
2. Liitä harjoittelu jo olemassa oleviin rutiineihin
Liitä henkinen valmentautuminen ja treeni (eli mielikuvaharjoittelu, sisäisen puheen treenit, hengitys- ja rentoutusharjoitukset, reflektointi) osaksi muita päivittäisiä rutiinejasi.
Miten?
Näin: Mieti mitä teet joka päivä muutenkin.
Esim. heräät ja menet nukkumaan. Siksi näiden hetkien yhteyteen on tehokasta liittää harjoittelu + aivot ovat vastaanottavassa tilassa heti heräämisen jälkeen ja juuri ennen nukkumaan menoa aivoja voi ohjelmoida tehokkaasti, ja antaa alitajunnan hoitaa työtä puolesta yön aikana.
Jos et yhtään tiedä mitä tehdä, niin kokeile viikon ajan tehdä mielikuvaharjoitus heti aamulla ja illalla hengitysharjoitus yhdistettyä kannustavaan sisäiseen puheeseen.
Ja reflektoi viikon päätteeksi miltä tuntui. Väitän suurella varmuudella, että huomaat eron.
Muista, että muita hyviä hetkiä tehdä henkistä treeniä on yhdistää ne fyysiseen treeniin. 3-10 minuuttia ennen ja/tai jälkeen treenin tekee ihmeitä sekä itse "päätreenille", että pidemmällä aikavälillä koko suorituskyvylle.
Joka tapauksessa yhdistämällä harjoitukset jo olemassa oleviin rutiineihin, tulevat helpommin muistetuiksi ja toteutetuiksi.
3. Aloita pienestä
Jopa niin pienestä, että vähän hävettäisi sanoa ääneen. Esimerkiksi viiden minuutin harjoitus joka päivä on hyvä alku. (Se tekee 35 minuuttia viikossa. Paljonko se on verrattuna siihen mitä treenataan fyysistä ja taitopuolta..?)
4. Aseta muistutuksia
Laita puhelimeesi tai (jos olet post-it ihminen kuten minä) post-it lapuille muistutuksia tehdä harjoituksesi.
"Hengitystauko" lappu läppärin vieressä tai "muista, näe, koe unelmasi nyt" ikkunan peilissä tuntuu pieneltä asialta, mutta on salakavalan toimiva.
5. Hanki treenikaveri
Ehdota jollekulle kaverille, että sitoudutte molemmat henkiseen treeniin.
- Kirjatkaa ylös miksi tämä on teille tärkeää
- Valitkaa mitä teette ja minkä verran
- Raportoikaa toisillenne sunnuntaisin miten meni, kannustakaa toisianne eteenpäin ja heittäkää high-fivet
Ehdotan sitoutumista viikoksi kerrallaan. Se on riittävän pitkä aika, jotta jo huomaa eroa nykyisyyteen, mutta riittävän pieni, että siihen voi sitoutua vaikka sillä kuuluisalla kurinalaisuudella.
Yhdessä tekeminen tunnetusti lisää motivaatiota ja tekee harjoittelusta hauskempaa ja sitouttavampaa.
6. Seuraa edistymistäsi
Pidä kirjaa siitä miten olet treenannut mieltäsi, ihan samalla tavalla kuin kirjaat (toivottavasti) ylös myös fyysiset treenit. Laita ylös mikä on ja mikä ei ole toiminut. Huomioi mm. olotilojasi, ajatuksia, reaktioita asioihin. stressitasoja ja nukkumista.
Tämä auttaa sinua näkemään edistyksesi ja tunnistamaan, mitkä harjoitukset toimivat parhaiten juuri sinulle.
7. Muista joustavuus!
Joskus aikataulut muuttuvat, ja joustavuus on olennaisen tärkeää. Jos et pysty pitämään kiinni suunnitellusta harjoitusajasta, koita löytää toinen aika päivästä. Tärkeintä on yrittää pitää harjoittelu säännöllisenä, ei orjallisesti kiinnittyä tiettyyn kellonaikaan.
Ennen kuitenkin kaikkea tätä on tärkein vaihe:
Päätä mitä teet, miksi teet, milloin teet ja miten teet. Mitä haluat saavuttaa. Mikä sinua auttaa saavuttamaan sen.
Jos et tiedä, niin sitten aloita reflektoinnista ja ala kysymään itseltäsi säännöllisesti hyviä kysymyksiä. Kuten kysy mikä sinua tähän mennessä on estänyt saavuttamasta mitä haluat. Sieltä löytyy yleensä vinkkiä mitä ehkä kannattaisi tehdä.
Olet myös tervetullut Henkisesti Vahva Akatemiaan, jossa pidämme jäsenien kanssa säännölliset Q&A-tunnit, jossa pureudutaan Akatemialaisten kysymyksiin, esim. voi kysyä miten omassa tilanteessa kannattaisi edetä!
Ja siellä on toki auttamassa säännöllisyyteen myös valmiit mielen harjoitusohjelmat + ohjeet ja pohjat omien ohjelmien tekoon (ja harjoituskirjastossa harjoitukset) ✅
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua integroimaan henkistä treeniäsi osaksi päivittäistä arkea 🧠💪
You got this!! 👏