Saavuta tavoitteesi mielikuvaharjoittelun avulla
Mielikuvaharjoittelu eli visualisointi on yksi voimakkaimmista mentaalisen harjoittelun työkaluista. Urheilussa se on yleisin henkinen harjoitus, jota käytetään erityisesti ennen tärkeitä tapahtumia.
Mielikuvaharjoittelussa luodaan mielessä mentaalinen elokuva tulevaisuuden tilanteesta, jossa ohjeistetaan mieltä minne mennä ja visualisoidaan tulevat liikkeet. Mielessä kuvitellaan myös haluttu lopputulos. Mielen ohjelmointikielenä toimivat kuvat, äänet, tunteet, hajut ja maut, joten mielikuvista kannattaa tehdä mahdollisimman aistirikkaita!
Näin teet mielikuvaharjoituksen
Mielikuvaharjoittelu on taito, jota pystyy kehittämään ja tarvitset siihen vain riittävästi mielikuvitusta. Ennen seuraavaa treeniä nosta onnistumisesi todennäköisyyttä ja kokeile tätä yksinkertaista 2-5 minuutin harjoitusta:
Kuvittele mielessäsi tuleva treeni niin kuin se menisi parhaalla mahdollisella tavalla.
Askel 1: Laita silmäsi kiinni.
Askel 2: Hengitä kolmesti syvään tuntien hengityksen liike kehossasi.
Askel 3: Näe mielessäsi tuleva treeni ihan kuin tulossa olisi unelmatreeni!
- Näe, kun menet treenipaikalle hyvällä energialla ja elinvoimaisena,
- kun mahdollisesti tapaat valmentajan tai treenikaverit,
- kuinka teet alkuverryttelyn keho vahvana ja joustavana,
- miten treenin kehittävä osio sujuu huipusti, juuri suunnitelman mukaan kehittäen niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita haluat vahvistaa. Tunne miltä tuntuu, kun keho voimistuu ja nopeutuu ja kun taidot kehittyvät.
- kuinka loppuverryttelyn aikana keho pikkuhiljaa rentoutuu ja siirtyy palautumismoodiin.
Vinkki: Eläydy mielikuvaan niin hyvin kuin tässä hetkessä pystyt, näe mitä näkisit oikeasti, kuule mitä kuulisit oikeasti, tunne mitä tuntisit oikeasti, haista mitä tuoksuja tilanteessa oikeasti olisi, voit myös maistaa vaikkapa treenijuoman maun. Nauti onnistumisen tunteesta mielikuvassa. Opetat näin mieltä onnistumaan!
Mielikuvaharjoittelulla onnistumisen kokemuksia
Jos onnistunutta suoritusta ei pysty tekemään mielikuvissa, sitä on hyvin vaikea pystyä tekemään oikeastikaan. Ei haittaa jos tuntuu vaikealta, koska harjoittelemalla tässäkin kehittyy ja kehittyy muuten nopeasti, kun vaan tekee säännöllisesti.
En suosittele kuvittelemaan treenitilanteissa mitään yltiöpäisiä suorituksia, vaan sellaisia, joihin sinulla oikeasti on hyvät mahikset päästä. Jos treeniohjelmassa lukee 4x2x90%, niin kuvittele se (ei 4x2x100%). Toki jos tavoitteena on kokeilla maksimisuoritusta, niin lisää muutama prosentti myös mielikuvaan.
Ota yllä oleva mielikuvaharjoitus käyttöön niin saat treeniarkeesi lisää onnistumisen kierrettä! Toivottavasti lisäät mielikuvaharjoittelun myös osaksi henkisen valmentautumisen työkalupakkia ja teet siitä säännöllistä!
– Sanna