Vaikuttamisen kehä – mihin urheilija voi vaikuttaa ja mihin ei?
Kuinka usein stressaat ja kannat huolta asioista, joihin ei loppupeleissä ole mitään vaikutusvaltaa?
On nimittäin niin paljon asioita, joita et voi hallita tai kontrolloida. Energiaa menee valtavasti hukkaan, kun yrittää kontrolloida vaikutusvallan ulkopuolelle jääviä asioita. Näihin asioihin kuuluu esimerkiksi kisapäivän olosuhteet, vastustajien toiminta tai muiden mielipiteet.
On kuitenkin asioita, joihin voit vaikuttaa ja keskittyä, esim. oma ravinto, unen laatu, palautuminen, rasitusvammat ja niiden kuntouttaminen, omat ajatukset ja tunteet. Näitä ei voi täysin hallita tai kontrolloida, mutta ne ovat ehdottomasti panostamisen arvoisia juttuja.
Lopulta on vain yksi asia, johon sinulla on täysi hallinta: oma asenne ja se, miten suhtaudut kaikkeen ympärillä tapahtuvaan, joihin sinulla ei oikeasti ole hallintaa. Asenteen työstäminen kannattaa, sillä se vaikuttaa niin omaan toimintaan, päätöksentekoon, paineensietokykyyn, urheilusuoritukseen kuin hyvinvointiinkin.
Vaikuttamisen kehä harjoitus
Vaikuttamisen kehä toimii hyvänä työkaluna urheilijoille. Myös mua harjoitus on auttanut valtavasti urallani, kun stressasin asioista, joihin en voinut vaikuttaa.
Sä voit tehdä omakohtaisen, lajispesifisen ja sun tilanteeseen sopivan kaavion alla olevan kuvan otsikoiden alle. Ota vaikka kuvakaappaus ja tulosta, tai piirrä oma: ulkokehä, keskikehä ja sisäkehä.
Tee sitten seuraava harjoitus:
- Kirjoita ensin ranskalaisilla viivoilla “mitä jos” -skenaarioita ja anna tulla kaikki, mitä mieleen tulee. Ihan hulluimmatkin ajatukset, mitä voi tapahtua kisassa tai pelissä ja siihen valmistautuessa; haasteet ja yllättävät tilanteet.
- Laita ne sitten otsikoiden alle mallin mukaan: ulkokehälle asiat, joita et voi lainkaan kontrolloida, keskikehälle asiat, joihin voit vaikuttaa ja sisäkehälle asiat, joihin sulla on täysi valta vaikuttaa.
- Mieti sitten, miten meinaat ASENNOITUA ja SUHTAUTUA mahdollisesti vastaan tuleviin tilanteisiin ja miten niiden pohjalta TOIMIT. Kirjoita ajatuksiasi ylös.
Tämä harjoitus ja kaavio on auttanut monia radikaalisti vähentämään kisastressiä. Lisäksi se muistuttaa stressin hetkillä, mitä voi hallita ja mitä ei.
Hyvin valmistautunut urheilija on tositilanteessa vahvoilla eikä tuhlaa energiaansa asioihin, joihin ei ole mitään vaikutusvaltaa.
Toivottavasti tästä harjoituksesta on apua myös sinulle ja palaat siihen aina, kun stressiä pukkaa.
Kiitos, että luet – ota ihmeessä haltuun myös Henkisesti Vahva Urheilija Instagram-tili, johon postaan viikoittain hyödyllistä matskua urheilijoille.
– Sanna