Vaikuttamisen kehä – mihin urheilija voi vaikuttaa ja mihin ei?

henkinen treeni

Kuinka usein stressaat ja kannat huolta asioista, joihin ei loppupeleissä ole mitään vaikutusvaltaa? 

On nimittäin niin paljon asioita, joita et voi hallita tai kontrolloida. Energiaa menee valtavasti hukkaan, kun yrittää kontrolloida vaikutusvallan ulkopuolelle jääviä asioita. Näihin asioihin kuuluu esimerkiksi kisapäivän olosuhteet, vastustajien toiminta tai muiden mielipiteet.

On kuitenkin asioita, joihin voit vaikuttaa ja keskittyä, esim. oma ravinto, unen laatu, palautuminen, rasitusvammat ja niiden kuntouttaminen, omat ajatukset ja tunteet. Näitä ei voi täysin hallita tai kontrolloida, mutta ne ovat ehdottomasti panostamisen arvoisia  juttuja.

Lopulta on vain yksi asia, johon sinulla on täysi hallinta: oma asenne ja se, miten suhtaudut kaikkeen ympärillä tapahtuvaan, joihin sinulla ei oikeasti ole hallintaa. Asenteen työstäminen kannattaa, sillä se vaikuttaa niin omaan toimintaan, päätöksentekoon, paineensietokykyyn, urheilusuoritukseen kuin hyvinvointiinkin.

vaikuttamisen kehä urheilu

Vaikuttamisen kehä harjoitus

Vaikuttamisen kehä toimii hyvänä työkaluna urheilijoille. Myös mua harjoitus on auttanut valtavasti urallani, kun stressasin asioista, joihin en voinut vaikuttaa.

Sä voit tehdä omakohtaisen, lajispesifisen ja sun tilanteeseen sopivan kaavion alla olevan kuvan otsikoiden alle. Ota vaikka kuvakaappaus ja tulosta, tai piirrä oma: ulkokehä, keskikehä ja sisäkehä. 

Tee sitten seuraava harjoitus:

  1. Kirjoita ensin ranskalaisilla viivoilla “mitä jos” -skenaarioita ja anna tulla kaikki, mitä mieleen tulee. Ihan hulluimmatkin ajatukset, mitä voi tapahtua kisassa tai pelissä ja siihen valmistautuessa; haasteet ja yllättävät tilanteet.
  1. Laita ne sitten otsikoiden alle mallin mukaan: ulkokehälle asiat, joita et voi lainkaan kontrolloida, keskikehälle asiat, joihin voit vaikuttaa ja sisäkehälle asiat, joihin sulla on täysi valta vaikuttaa.
  1. Mieti sitten, miten meinaat ASENNOITUA ja SUHTAUTUA mahdollisesti vastaan tuleviin tilanteisiin ja miten niiden pohjalta TOIMIT. Kirjoita ajatuksiasi ylös. 
Vaikuttamisen kehä harjoitus
Vaikuttamisen kehä harjoitus urheilu

Tämä harjoitus ja kaavio on auttanut monia radikaalisti vähentämään kisastressiä. Lisäksi se muistuttaa stressin hetkillä, mitä voi hallita ja mitä ei.

Hyvin valmistautunut urheilija on tositilanteessa vahvoilla eikä tuhlaa energiaansa asioihin, joihin ei ole mitään vaikutusvaltaa.

Toivottavasti tästä harjoituksesta on apua myös sinulle ja palaat siihen aina, kun stressiä pukkaa. 

Kiitos, että luet – ota ihmeessä haltuun myös Henkisesti Vahva Urheilija Instagram-tili, johon postaan viikoittain hyödyllistä matskua urheilijoille.

– Sanna

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ SITOUTUMATTA MIHINKÄÄN?

Tilaa maksutta Henkisesti Vahva -kirjeet suoraan sähköpostiisi

Näissä Henkisesti Vahva -kirjeissä  saat:

💎 vinkkejä, työkaluja, tietoa ja harjoituksia henkisestä valmentautumisesta 

💎 aimo annoksen tsemppiä ja kannustusta oman polun kulkemiseksi ja

💎 kuulet ensimmäisenä tulevista tapahtumista, webinaareista, valmennuksesta jne.

Kunnioitan suuresti aikaasi ja sähköpostilaatikkoasi, ja lähetän vain viestejä, joista ajattelen aidosti olevan hyötyä ja iloa sinulle😊  Voit myös milloin tahansa poistua kirjeiden saajien listalta jokaisen sähköpostin lopusta löytyvää linkkiä klikkaamalla.

Tietosi ovat turvassa, ja saat vain viestejä, joista uskomme olevan sinulle iloa ja hyötyä 😊

Tietosuojaseloste